Techniek

Voordelen Lasermarkeren:

  • Uiterst nauwkeurig markeren met behoud van kwaliteit
    Dankzij de hoge nauwkeurigheid van het lasermarkeren zijn zelfs de meest delicate afbeeldingen, 1-punt-lettertypes en minuscule vormen duidelijk leesbaar. Tegelijk garandeert lasermarkeren constant hoogkwalitatieve resultaten.
  • Duurzaam markeren
    Laseropschriften zijn permanent en bestand tegen afschuren, hitte en zuren. Afhankelijk van de instellingen van de laserparameter kunnen bepaalde materialen ook worden gemarkeerd zonder het oppervlak te beschadigen.

 

Markeren

Markeren door inbranden is een speciale soort lasermarkeren voor metalen. Het hitte-effect van de laserstraal veroorzaakt een oxidatieproces onder het materiaaloppervlak met een kleurverandering op het metaaloppervlak als resultaat.

Verkleuren

Bij de verkleurmethode veroorzaakt het warmte-effect dat door de laserstraal ontwikkeld wordt, een chemische reactie in het materiaal. Afhankelijk van de materiaalsamenstelling zal dit resulteren in verschillende kleurschakeringen. Als bijvoorbeeld licht kunststofmateriaal tijdens het etsen verkleurt, worden er misschien roetdeeltjes gevormd die een donkere markering tot gevolg zullen hebben.

Inbranden

Tijdens het lasergraveren wordt het werkstukoppervlak met behulp van de laser weggesmolten en verdampt. Hierdoor neemt de laserstraal het materiaal weg. De insnijding in het oppervlak die ontstaat, is de eigenlijke gravure.

Afschrapen

Tijdens het afschrapen verwijdert de laserstraal de toplagen die op het basismateriaal zijn aangebracht. Door de kleurverschillen van toplaag en basismateriaal ontstaat er een contrast. Vaak voorkomende materialen die lasergemarkeerd zijn door middel van het verwijderen of afschrapen van materiaal zijn geanodiseerd aluminium, gecoate metalen, folie, film of laminaat.

Schuimen

Tijdens het schuimen doet de laserstraal materiaal smelten. Tijdens dit proces worden in het materiaal gasblaasjes gevormd die het licht diffuus reflecteren. De markering zal hier dus lichter uitvallen dan op de plekken die niet werden gemarkeerd. Dit lasermarkeertype wordt vooral gebruikt voor donkere kunststofsoorten.